Hoppa till innehåll

Fritidshus i timmer - Jämtland, Frostviken

Frostvikens nya fritidshus i timmer

På en brant sluttande tomt i Jämtlandsfjällen i norra Sverige pågår planeringen för detta moderna fritidshus i timmer I en miljö som utsätts för tuffa väderförhållanden. Uppdraget blev att skapa en byggnad som kunde stå emot tidens prövningar med stora mängder snö, is och smältvatten under året.

Ett flertal skisser på plats resulterande slutligen i en tvåvåningsbyggnaden som vilar på en uppsättning stolpar anpassade till den sluttande terrängen. Byggnaden svävar försiktigt ovan marken och låter vattnet rinna fritt under.

Det översta våningsplanet består av en entréhall, ett gästrum och badrum baktill i byggnaden, vilket möjliggör ett rymligt sällskapsrum framtill med 180 graders utsikt över omgivande sjö och berg. Nedre våningen innehåller en privatare del med sovrum och rymligt spa med utsikt för sjön.

Läs mer hur vi jobbar på BRÄCK!

Fritidshus i timmer - Frostviken   Fritidshus i timmer - FrostvikenFritidshus i timmer - Frostviken

Fördelarna med timmer?

Timring, även känt som träkorsvirkeshus eller trästomme, är en traditionell byggnadsteknik som har använts i århundraden runt om i världen. Denna metod innebär att man konstruerar byggnader genom att sammanfoga trästockar eller timmerstockar på ett sätt som skapar en stark och stabil struktur.

Här är några viktiga aspekter av timring som byggnadsteknik:

  • Hållbarhet: Timmer är ett förnybart material som kan skördas med minimal miljöpåverkan. Genom att använda trä som byggmaterial minskar man koldioxidutsläppen, eftersom trä binder in koldioxid under sin tillväxt.
  • Hållbarhet och lång livslängd: Timmer är känt för sin långa livslängd. Timmerhus som har byggts för hundratals år sedan finns fortfarande i bruk idag. Den robusta konstruktionen gör att timmerhusen klarar sig väl i olika klimat och väderförhållanden.
  • Isoleringsförmåga: Trä har naturlig isoleringsförmåga och kan hjälpa till att hålla inomhusmiljön bekväm och energieffektiv. Dessutom kan man lätt lägga till isoleringsmaterial för att förbättra energieffektiviteten ytterligare.
  • Lokal byggmaterial: Användningen av timmer främjar användningen av lokala byggmaterial och stöder skogsindustrin och lokala samhällen.
  • Miljövänliga behandlingsmetoder: Moderna metoder för att behandla och skydda trä gör det möjligt att bygga timmerhus som är motståndskraftiga mot skadedjur och röta utan att använda skadliga kemikalier.

Sammanfattningsvis är timring en tidlös byggnadsteknik som kombinerar hållbarhet, estetik och funktionalitet. Dess förmåga att erbjuda både moderna bekvämligheter och en stark koppling till naturen gör det till ett självklart val!

Fritidshus i timmer - Frostviken

 

KUND:   PRIVATKUND / HASSELTORNET 

TYP AV PROJEKT:   FRITIDSHUS I TIMMER

STATUS:    BYGGLOVSSKEDE

DATUM PÅBÖRJAT:   2022

PLATS:   FROSTVIKEN, JÄMTLAND

 

Vill du veta mer? Hör av dig till oss!