Hoppa till innehåll

Planering och design av utrymme under trappan

Ett utrymme under trappan är ofta en bortglömd del av hemmet, men med kreativ planering och design kan det omvandlas till en användbar och attraktiv plats. Oavsett om du överväger att bygga ett badrum, en smart förvaring eller ett annat funktionellt utrymme under trappan, är det viktigt att noggrant planera för att utnyttja varje kvadratmeter effektivt. Här är några praktiska riktlinjer för att hjälpa dig med ditt projekt.

Planera för ett badrum:

  • Höjder och mått: Se till att du följer byggreglerna och riktlinjerna för badrumsinredning. WC-stolen bör ha tillräckligt med utrymme runt sig och vara i en bekväm höjd. Mät höjden på tvättstället för att säkerställa att det är ergonomiskt korrekt. Ta hjälp av en arkitekt som kan hjälpa till med ritningar för att säkerställa att höjdmåtten blir korrekta. Det är extra kritiskt under en trappa eftersom takhöjden blir lägre än vanligt. Det är därför viktigt att det görs en ordentligt uppmätning av dig eller arkitekten inför placering av dörröppning, wc-stol och dusch.
  • Ventilation: Planera för god ventilation i badrummet för att förhindra fuktproblem. Installera en ventilationfläkt om det behövs och se till att det finns tillräckligt med luftcirkulation.
  • Materialval: Välj vattentåliga material för väggar och golv, särskilt i duschområdet. Undvik att använda material som är känsliga för fukt, eftersom det kan leda till skador över tid.

Utrymme under trappan blir wcDesign av utrymme under trappanSmart Förvaring:

  • Inbyggd Förvaring: Ett utrymme under trappan är perfekt för inbyggd förvaring. Skapa skåp eller hyllor som passar utrymmets form. Använd hyllor med olika höjder för att maximera förvaringskapaciteten.
  • Skjutbara Hyllor: Om utrymmet är begränsat, överväg att använda skjutbara hyllor eller lådor. De gör det enklare att komma åt det som är längst bak.
  • Anpassad Design: Designa förvaringslösningar som är anpassade efter dina behov. Om du har specifika föremål att lagra, som skor eller sportutrustning, skräddarsy förvaringen efter dem.Utrymme under trappan blir hemmakontor

Andra sätt att designa ditt utrymme under trappan

  • Hemmakontor: Om du behöver ett hemmakontor, kan ett utrymme under trappan vara perfekt. Installera en arbetsstation med en bekväm stol och skrivbord. Se till att det finns tillräckligt med belysning och elektriska uttag.
  • Lekrum: Om du har barn kan du omvandla utrymmet till ett lekrum. Skapa hyllor eller lådor för leksaker och se till att det finns gott om plats att leka på golvet.
  • Vin- eller Barskåp: För vinälskare kan ett utrymme under trappan bli en vin- eller barskåp. Installera hyllor för vinflaskor och glas samt en bardisk för att servera drycker.

Slutligen är det viktigt att involvera en professionell när du planerar och utför byggnadsarbetet, särskilt om du planerar att bygga ett badrum. En arkitekt eller byggkonsult kan hjälpa dig att skapa en funktionell och attraktiv design som uppfyller alla nödvändiga krav och standarder.

Vill du lära dig mer om hur man kan designa ett utrymme under trappan? Kontakta våra arkitekter här!