Hoppa till innehåll

Fasadmaterial: Välj rätt material för din fasad

Vill du veta vilket fasadmaterial som passar bäst för ditt hus? Läs vår guide om olika fasadmaterial, inklusive träfasad och shou sugi ban. Upptäck de vanligaste fasadmaterialen som används i Sverige och få konkreta tips för att välja rätt material till din fasad.

Vad är viktigt att tänka på vid val av fasadmaterial?

När det kommer till att välja rätt fasadmaterial är det viktigt att överväga flera faktorer. Här är några viktiga överväganden att tänka på:

  • Estetik och stil: Fasadens utseende spelar en stor roll för husets helhetsintryck. Tänk på vilken stil du vill uppnå och hur fasadens material kan bidra till det.
  • Hållbarhet och underhåll: Vissa fasadmaterial kräver mer underhåll än andra. Tänk på hur mycket tid och pengar du är beredd att lägga på underhåll av fasaden.
  • Klimatpåverkan: Vissa fasadmaterial kan vara mer eller mindre hållbara ur miljösynpunkt. Ta hänsyn till materialens livscykel och deras påverkan på miljön.

Träfasad - naturlig och mångsidig 

Träfasad är ett populärt val för många husägare. Trä ger en varm och naturlig känsla till fasaden och finns i olika träslag och behandlingar för att passa olika smaker och stilar. En populär behandlingsmetod är shou sugi ban, som innebär att träytan bränns för att ge en unik och hållbar yta.

Shou Sugi Ban är en traditionell japansk metod för att behandla träytor genom att bränna dem. Tekniken har använts i Japan i flera hundra år och har på senare tid blivit allt mer populär över hela världen. Processen involverar att man bränner träytan, oftast med en gasbrännare eller en flammande stålbana, tills ytan blir svart och sotig. Därefter borstas soten bort och ytan behandlas med olja eller lack för att förseglas och skyddas.

En populär behandlingsmetod är shou sugi ban, som innebär att träytan bränns för att ge en unik och hållbar yta.

Shou Sugi Ban ger träet flera fördelar. För det första ökar hållbarheten, då den brända ytan blir mer motståndskraftig mot röta, insektsangrepp och brand. Dessutom ger den brända ytan en unik estetik med en djup svart färg och en textur som framhäver träets naturliga ådring. Resultatet blir en träfasad som sticker ut och ger en karaktäristisk och unik stil till byggnaden.

När man använder Shou Sugi Ban för en träfasad är det viktigt att överväga några faktorer. För det första kräver processen en viss kunskap och erfarenhet för att uppnå de önskade resultaten. Det kan vara fördelaktigt att anlita en professionell hantverkare eller en träexpert som är bekant med tekniken. För det andra är det viktigt att välja rätt träslag som är lämpligt för bränning och som har de önskade estetiska egenskaperna.

Vanliga fasadmaterial i Sverige

Det finns flera vanliga fasadmaterial som används i Sverige. Här är några av de mest populära:

  • Träpanel: Träpanel är ett traditionellt och populärt fasadmaterial i Sverige. Det finns olika träslag och paneltyper att välja mellan för att skapa önskad stil och uttryck.
  • Fasadtegel: Fasadtegel ger en robust och tidlös känsla till fasaden. Det finns olika tegelsorter och mönster att välja mellan för att skapa olika uttryck.
  • Puts: Putsade fasader är vanliga i både äldre och nyare byggnader. Puts ger en slät och enhetlig yta och kan målas i olika färger för att anpassa till önskad stil.
  • Fiberbetong: Fiberbetong är ett starkt och tåligt material som kan få olika ytskikt och strukturer.

Kontakta våra arkitekter här!