Hoppa till innehåll

Attefallshus regler: Vad du behöver veta om bygglov och storlek

Vill du bygga ett attefallshus? Läs om de aktuella reglerna för storlek och bygglov. Få svar på vanliga frågor om boende och ihopkoppling med befintligt hus. 

Attefallshus regler: Storlek, bygglov och boendefrågor

Att bygga ett attefallshus är ett populärt alternativ för att skapa extra boendeyta eller utrymme för olika ändamål på din tomt. Men det är viktigt att känna till reglerna som gäller för attefallshus, både när det kommer till storlek och krav på bygglov. I denna artikel kommer vi att gå igenom de viktigaste reglerna och besvara vanliga frågor om boende i ett attefallshus.

Hur stort attefallshus får man bygga utan bygglov?

Ett av de vanligaste frågorna när det gäller attefallshus är hur stort man får bygga utan att behöva söka bygglov. Enligt Plan- och bygglagen kan man bygga ett attefallshus med en total byggnadsarea på upp till 30 kvadratmeter utan bygglov, förutsatt att det uppfyller vissa krav. Detta innebär att du kan få en betydande yta att använda för exempelvis gäststuga, kontor eller gym utan att behöva genomgå en omfattande bygglovsprocess.

Var får man placera ett attefallshus?

Attefallshuset måste placeras på mark med en befintlig bostad och byggas 4,5 meter från närmaste tomtgräns. Om du vill bygga ett Attefallshus närmare än 4,5 meter från tomtgränsen måste du ansöka om bygglov. Attefallshuset måste byggas i omedelbar närhet av huvudbostaden, men exakt avstånd anges inte i reglerna.

Kan ett attefallshus sitta ihop med ett hus?

Nej, det är inte möjligt att koppla ihop ett attefallshus med ett befintligt hus. Enligt reglerna får du inte koppla samman huset och attefallshuset med en så kallad "korridor" eller annat väderskyddat utrymme.

Får man bo i ett attefallshus?

Ja, det är tillåtet att bo i ett attefallshus under förutsättning att det uppfyller vissa krav. Attefallshuset får användas som permanentbostad för en eller flera personer, men det får inte användas för uthyrning i andra hand. Det är viktigt att notera att du behöver kontrollera med din kommun om det finns eventuella särskilda regler eller begränsningar för boende i attefallshus inom ditt område.

Att bygga ett attefallshus kan vara en utmärkt lösning för att få extra utrymme på din tomt. Genom att följa de regler och bestämmelser som gäller för storlek och bygglov kan du undvika onödiga problem. Kom ihåg att alltid kontrollera med din kommun för att säkerställa att du följer de specifika reglerna och kraven som gäller i ditt område.